Domowe przetwory cieszą się wciąż bardzo dużą popularnością. Konfitury, dżemy, marynowane warzywa, kiszone ogórki i wiele innych domowych produktów wytwarzanych z warzyw to dla wielu osób przysmaki z dzieciństwa i doskonałe źródło witamin w okresie zimowym. Produkcja przetworów, chociaż stosunkowo nieskomplikowana w swoim przebiegu, wymaga jednak odpowiedniej organizacji i logistyki, szczególnie wtedy, gdy wytwarza się dużo przetworów. Aby nie pogubić się w gąszczu wykonanych dżemów, ogórków konserwowych i powideł, konieczne jest odpowiednie oznakowanie słoików.
Prosta identyfikacja słoików.
Etykiety na słoiki pozwalają na łatwe identyfikowanie słoików z przetworami. Wiele osób stosuje proste metody oznaczania za pomocą plastrów, na których umieszcza się nazwę przetworu długopisem, jednak w sklepach z gospodarstwem domowych można dostać wygodne etykiety na słoiki, które pozwalają na trwałe i czytelne oznakowanie przetworów. Duże, kolorowe etykiety pozwalają na grupowanie słoików i prostą identyfikację poszukiwanych produktów.