Własna restauracja to marzenie wielu osób. Jednak droga do dokonania tego potrafi być długa i wyboista. Pierwszym warunkiem powinna być umiejętność gotowania, bez której nasz lokal będzie skazany na niepowodzenie. Warto zainwestować w kursy i szkolenia z tego zakresu. Oprócz tego powinniśmy umieć zarządzać personelem. Bez tego nasza restauracja będzie niezorganizowana i pojawią się problemy. Jeśli jednak udało nam się już to wszystko osiągnąć i otworzyć lokal to należy zadbać przede wszystkim o wyposażenie restauracji. Chodzi tutaj zarówno o zagospodarowanie kuchni i pomieszczeń dla personelu, jak również sali, w której będą jeść nasi klienci. Każdy sprzęt należy dobierać z dużą rozwagą, ponieważ ma on służyć przez kilka lat. Wyposażenie restauracji pochłania bardzo dużo pieniędzy, jednak nie należy na tym oszczędzać, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęty kuchenne. Inaczej będzie skutkować to niesmacznym jedzeniem.